White Canvas

31/05/2018

Editie #1 

White Canvas, de eerste editie van Ongekend waar een blanco canvas symbool stond voor nieuwe, artistieke vrijheid. Pjotr van Leeuwen, Cas van Deurssen, Marijn Klessens en Jesse Fischer werden gevraagd om Ongekend met deze editie op de kaart te zetten, los te breken van de academische kaders en door te vloeien in de eerste stappen naar impulsieve- experimentele kunst. Interesse van buitenaf was goed zichtbaar door de grote opkomst van verschillende instanties en studenten. 

 In het bijzijn van het publiek, gingen Pjotr van Leeuwen- Cas van Deurssen- Marijn Klessens en Jesse Fischer de uitdaging aan. Een uitdaging dat een doorgeefluik werd van actie-reactie, waar elke handeling een nieuw beeld opleverde met als eindresultaat een dynamisch canvas. Een canvas waar de makers op unieke wijze hun handschrift hebben gedrukt, samengebracht tot een geheel. Ze bleven niet meer anoniem, ze werden gezien. 

 Het publiek bleef in het hele proces niet ongezien. Ongekend had het mogelijk gemaakt om door middel van ‘BINGO-schilderen’ het publiek met elkaar te laten interacteren. Aan het begin van de happening werden er nummers uitgedeeld. Zodra het nummer geroepen werd van een (anonieme) deelnemer, kon hij of zij ook zijn eigen afdruk achterlaten op het canvas. Voor het geval de deelnemers geen eigen inspiratie hadden, had Ongekend kaartjes met aanwijzingen in het leven geroepen die de deelnemers konden ophalen. Kaartjes met een kleur of vorm, toch was dit geen verplichting. De deelnemers hadden alle ruimte om alsnog iets te maken waar ze zelf zin in hadden. Dit gebeurde afgeschermd, niemand kon zien wat er op het doek gebeurde totdat de volgende voor een verrassing kwam te staan. 

 Beide doeken zijn aan het einde van de avond groots onthuld onder het genot van een drankje en live muziek van DJ FRIDA. De happening werd mede mogelijk door de Academie voor Beeldvorming, Ongekend en alle bezoekers die hebben deelgenomen.