COLLAB COLLIDE COLLAPSE

21/02/2019

Editie #5 

COLLAB, COLLIDE, COLLAPSE: een samenwerkingsverband tussen kunststudenten en de gevestigde makers binnen ‘s-Hertogenbosch. Experiment en dialoog staan centraal, waarin ze gedurende drie maanden op een beeldende manier antwoord proberen te vinden op filosofische vragen waar elke kunstenaar in de nacht wakker van ligt. Want: Wat maken we? Waarom maken we? Wat is ‘maken’ eigenlijk? En hoe maken we?

Op ludieke wijze koppelde Ongekend in samenwerking met STOK de kunststudenten en de ervaren kunstenaars aan elkaar. Het uitlokken tot een dynamisch proces, om elkaar te inspireren- stimuleren en bestuderen moest een juiste weerspiegeling zijn van de identiteit van de kunstenaars aan zich. Ieder geeft hier zijn eigen invulling aan, zo ook binnen iedere generatie. Om elkaar ziens- denk en maakwijze beter te leren kennen, een kijkje te nemen in de beroepspraktijk en te onderzoeken hoe alles van elkaar verschilt of juist helemaal niet. 

De ervaringen lopen uiteen maar komen op hetzelfde neer: het was leerzaam, indrukwekkend en goed om samen te werken met kunstenaars buiten de academie. Kunstenaars en startende makers hebben zichzelf kunnen herontdekken door nieuwe technieken te leren en gesprekken te voeren over hun eigen of samengevoegd werk. Waar de ene samenwerking soepel verloopt zonder woorden, legde de andere samenwerking een bumpy road af omdat de werken te veel van elkaar verschilde. Toch werden er routes gevonden om de werken naar elkaar toe te laten groeien in de vorm van een presentatie. 

COLLAB COLLIDE COLLAPSE was in samenwerking met STOK en met dank aan Gemeente ‘s-Hertogenbosch. De werken zijn tentoongesteld geworden in maart 2019, de Melkfabriek met de deelnemende koppels:

Max Kessels & Kees van den Boogaart 
Wilbert Vogels & Gerard Scharn
Laszlo Goudman & Lisetteh
Justin R. Croes & Jolande van Lith 
Eline Zeevat & Lidwien van Noorden Colorsunwind 
Donna van Oorschot & Dylan van de Wal 
Anouk Bouwens & Jeanine Vloemans  
Pjotr van Leeuwen & Ron Schöningh 
Anne van den Berg & Eduard Linders 
Dian van Vugt & Myrthe Rootsaert