BEDUUSD

13/09/2018

Editie #2 

BEDUUSD, door de openbare ruimte. BEDUUSD, door het verdwijnen van het gesprek. BEDUUSD als statement om het tegendeel te bewijzen. Een één-avond-expositie dat in het teken stond van het fenomeen gespreksverdwijning in de openbare ruimte van ’s-Hertogenbosch. Want, welke unieke manieren kun je (her)uitvinden om gesprekken in de openbare ruimte terug te brengen?

 Dwalend met een knipoog naar een serieus onderwerp, werd op humoristische wijze Luxaflex ingezet als instrument. Een instrument dat niet alleen door de stad heen bewoog om BEDUUSD kenbaar te maken voor het publiek maar het vormde ook de performance ‘Luxaflexsex’. Deze performance werd ingezet om op een laagdrempelige manier het gesprek te openen en aandacht te trekken voor BEDUUSD. Een leuke manier om mensen de interactie aan te laten gaan met elkaar door te knuffelen met luxaflex. 

 Deelnemende, startende makers die hun werk exposeerde op BEDUUSD brachten met hun werk het geheel nog meer tot leven. Het waren niet alleen werken die over een gesprek gingen, er zaten ook elementen in om het gesprek aan te gaan. Zo had Lotte van der Pasch een bank heruitgevonden, die draagbaar was en een zwervend bestaan leidde. Een bank als dialoog opener om kunst bespreekbaar te maken, of de ervaring in stilte te laten bestaan. 

 Max Rijkers had met zijn openbare werk, ‘Middelvingers’ hoge ogen gegooid. Hij wilde met zijn werk het gesprek laten ontstaan over het feit dat iedereen wel eens naar elkaar de middelvinger opsteekt, (doel)bewust of onbewust. Het zorgt ergens voor afstand tussen mensen maar verstoort ook een rust in de openbare ruimte waardoor een gesprek tot stand kan komen. Hoewel het gesprek ook weer kan verdwijnen als sneeuw voor de zon…

 Als enerverende afsluiter de stoeptegel interventie van Thomas Dekker. Door op een spelende manier te werken met verschillende hoogtes, zou je het zomaar voor elkaar kunnen krijgen om mensen op een andere- nieuwe manier naar een stoeptegel te laten kijken. Als kers op de taart heeft Thomas nog een gouden stoeptegel gemaakt voor de loterij, die met plezier ontvangen is door de winnaar.