Een samenwerking tussen Willem Twee kunstruimte en kunstinitiatief Ongekend groeide uit tot de expositie SHAPED AND OUTGROWN. Een plek waar 14 alumni, die in de afgelopen jaren hun bachelor behaalde aan de St.Joost School of Art & Design in ‘s-Hertogenbosch, werden samengebracht om te ontdekken of er iets als de typische St.Joost-kunstenaar bestaat.

Hetgeen dat het kunstonderwijs typeert is de grote nadruk op vrijheid en experiment. Studenten worden hierin gestimuleerd om op een eigen manier naar de wereld te kijken en als kunstenaar hierop te reageren. De grote vragen waren echter: ‘Hoe verhouden de kunstenaars zich tot elkaar? Vertoond het gelijkenissen of juist helemaal niet? Is de kunst in deze tijd een gids, kritisch of biedt het alternatieven? Wat brengt het teweeg en hoe kun je de juiste mensen bereiken?’

Opvallend aan de werken in SHAPED AND OUTGROWN is de enorme diversiteit aan media, technieken, materialen en thema’s. Op het eerste gezicht lijken de werken op zichzelf te staan maar wie zich verder verdiept in de werken, komt erachter dat er een tweedeling te zien is met overeenkomsten. 

Waar enerzijds kunstenaars als Marloes Vreeswijk, Manon Jeuken, Keke van de Ven en Anne van den berg door middel van een kleurrijke en speelse beeldtaal reageren op de werkelijk. Zijn er anderzijds kunstenaars als Jeffrey Miseroy, Koos de Vries en Joran van Soest die een zekere hang hebben naar de duistere en ruwe kanten van het leven vanuit een persoonlijk perspectief. 

Kenmerkend aan deze expositie is tevens ook het grote formaat waar de meeste kunstenaars zich aan wagen, of dit nu op het platte vlak is of in een ruimtelijke installatie. Zo keren Daan Mulder en Wessel verrijt zich in complexe, interdisciplinaire installaties die een absurde en humoristische wereld weergeven.

Iets dat ze echter in het algemeen verbindt, is de enorme lust om de grenzen van materialen en technieken op te zoeken. Of dit nu met verf, textiel, papier, film of een ander materiaal is. Met bewustzijn van de tradities ontwikkelden onder andere Ema Vaneková, Rob Heesbeen, Pjotr van Leeuwen en Isamo Thissen een zeer eigen manier van schilderen op zoek naar de mogelijkheden van het schildersdoek.

Deze 14 kunstenaars zijn op dezelfde plek gevormd en daardoor voor altijd met elkaar verbonden. Als je al van een typische St.Joost-kunstenaar kunt spreken, dan is het diens voornaamste eigenschap zich niet te willen conformeren aan een kader.

De deelnemende kunstenaars: Anne van den Berg, Rob Heesbeen, Manon Jeuken, Pjotr van Leeuwen, Hemaseh Manawi Rad, Jeffrey Miseroy, Daan Mulder, Joran van Soest, Isamo Thissen, Ema Vaneková, Keke van de Ven, Wessel Verrijt, Marloes Vreeswijk en Koos de Vries.